Σύντροφος: Πολύ καλός για να ‘ναι αληθινός ή πολύ καλός και αληθινός;

Σύντροφος: Πολύ καλός για να ‘ναι αληθινός ή πολύ καλός και αληθινός;

Οι προσωπικές σχέσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει τον καθένα ανά περιόδους ζωής λιγότερο ή περισσότερο. Πολλούς μάλιστα τους προβληματίζει εφ’όρου ζωής. Ποιος δεν έχει αφιερώσει χρόνο σε έναν καφέ, στο τηλέφωνο, ακόμη και βράδια ολόκληρα να συζητά με άτομα οικεία -ή και όχι- γύρω από τις σχέσεις και το άτομο που τον ενδιαφέρει;

Διαπιστώνεται λοιπόν πως αφιερώνω αρκετό χρόνο και ενέργεια ασχολούμενος με τις συντροφικές σχέσεις και μάλιστα συνηθέστερα με τα προβλήματα και την αβεβαιότητα γύρω από αυτές. Γιατί όμως τόσα προβλήματα; Γιατί τόση ανασφάλεια; Γιατί τόση δυσκολία;

Απαντήσεις μπορoύν να έρθουν μέσω ελεύθερης συνειρμικής πορείας…

Τι μου έρχεται στον νου ακούγοντας τη λέξη σύντροφος;

Αγάπη, έρωτας, ενθουσιασμός, στήριξη, ειλικρίνεια ή μήπως πόνος, έλλειψη κατανόησης, βάρος, εγωισμός, περιορισμός;

Τι μου έρχεται στον νου ακούγοντας τη λέξη σχέση;

Κάτι ανάλαφρο, φωτεινό και ευχάριστο ή μήπως εγκλωβισμός, έλλειψη ελευθερίας και καταπίεση του εαυτού; Και ίσως τις περισσότερες φορές ανασφάλεια;

Πώς οδηγούμαι όμως σε τέτοιου είδους συνδέσεις;

Η μνήμη τείνει να αποθηκεύει κυρίως τις στιγμές που δημιουργούν ο εγωισμός και η ανασφάλεια μου.

Πώς ήταν ο κάθε σύντροφος και η κάθε σχέση μου;

Ο σύντροφος ήταν αδιάφορος, πιεστικός, ζήλευε ή έδινε λίγα; Ήταν συναισθηματικά κλειστός ή ανοιχτός; Ήταν ειλικρινής, πιστός, εκφραστικός;

Και η σχέση; Χαρακτηριζόταν από ελευθερία ή ένιωθα να χάνω τον εαυτό μου μέσα σε αυτή;

Ανάλογα με αυτό που έχω ζήσει σχηματίζω εικόνες, συναισθήματα και πεποιθήσεις για το καθετί γύρω μου, για τις σχέσεις, τη συντροφικότητα, την αγάπη προς τον εαυτό και τους άλλους και ούτω καθεξής. Οι πεποιθήσεις μου αυτές με οδηγούν και καλούμαι να τις υποστηρίζω και να τις επιβεβαιώνω καθημερινά, κυρίως σε υποσυνείδητο επίπεδο, δηλαδή χωρίς να το αντιλαμβάνομαι.

Πώς επηρεάζουν οι πεποιθήσεις μου αυτό που ζω;

Οι επιστήμονες που μελετούν τον ανθρώπινο νου έχουν βρει οτι ο υποσυνείδητος νους αποθηκεύει παλαιές εμπειρίες, αρχές, πεποιθήσεις και στάσεις και εστιάζεται μόνο στο τώρα χρησιμοποιώντας όμως αυτές τις «παλαιές εμπειρίες μάθησης». Είναι ο αργαλειός που κάθε στιγμή υφαίνει τα νήματα της σκέψης μας σε πράγματα του εξωτερικού κόσμου. Αυτό εξηγεί το γιατί ο καθένας απο εμάς, σε οποιαδήποτε στιγμή, είναι ακριβώς εκεί όπου συνειδησιακά ανήκει. Δεν υπάρχει καμία «μοίρα» πέρα από τις σπορές του νου. Δεν υπάρχουν «κακοτυχίες» πέρα από την σιωπηλή εμφάνιση μέσα από τον βαθύτερο νου των πεποιθήσεών μου. Ο αργαλειός του νου κάνει για μένα ό,τι εγώ πιστεύω.

Είναι λοιπόν αποδεδειγμένο πως αυτό που πιστεύω επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που βιώνω στην πραγματικότητα μου, αυτό που έλκω και αυτό που αντανακλώ στους άλλους αλλά και που τελικά λαμβάνω.

Πολλές φορές μπορεί να παρατηρώ πως διαφορετικοί σύντροφοι μου εκδήλωναν παρόμοια μοτίβα συμπεριφοράς. Πώς γίνεται να βιώνω το ίδιο ή κάτι πολύ παρόμοιο από περισσότερους του ενός συντρόφους ξανά και ξανά;

Πώς γίνεται να αισθάνομαι μαγνήτης επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών; Μα είμαι ο μαγνήτης! Μέσω των πεποιθήσεων μου!

Η εσωτερική μου σύνδεση ιδεών είναι εκείνη που καθορίζει και συνδέεται στενά με αυτό ακριβώς που ζω. Και όσο διατηρείται απαράλλαχτη κάθε τέτοια ταύτιση, αυτό θα ζω!

Ο κόσμος γύρω μου, ο εξωτερικός δηλαδή κόσμος, είναι μια αντανάκλαση του εσωτερικού μου κόσμου.

Ο εαυτός έχει συνηθίσει και έχει μάθει να λειτουργεί, να υπάρχει, να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και συνθήκες. Ακόμη κι αν αυτές είναι δυσάρεστες, δυσαρμονικές ή και δύσκολες. Κάτι που συνειδητά μου μοιάζει ανεπιθύμητο, υποσυνείδητα – εσωτερικά μπορεί να είναι οικείο και ασφαλές.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο στην περίπτωση εκείνη που με προσεγγίσει το κάτι “καλύτερο” και άρα διαφορετικό μπορεί να σκεφτώ: “Πολύ καλό για να ‘ναι αληθινό.”

Και είναι πολύ πιθανό να μη το σκεφτώ αυτό απλά αλλά να ενεργήσω και προς αυτό.

Πώς; Αρνούμενος να δεχτώ κάτι θετικό, ευεργετικό και ευκολότερο για μένα. Αποφεύγοντας, διώχνοντας, απομακρύνοντας, απορρίπτοντας το.

Είναι δυνατόν να συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν να απορρίπτω το καλύτερο, το ευκολότερο, το φωτεινότερο;

Κι όμως είναι!

Μέσα μου όμως, παρ’ όλα αυτά συνεχίζω να αναρωτιέμαι τι συμβαίνει – τι πάει στραβά και πασχίζω αέναα να αναζητώ το “καλό”, το “φωτεινό”, το “θετικό”, την αγάπη στον εαυτό μου, βιώνοντας δυσκολία, απογοήτευση και αποθάρρυνση.

Όλα αυτά μπορεί να μου συμβαίνουν είτε είμαι χωρίς συντροφική σχέση είτε είμαι σε συντροφική σχέση με προβλήματα. 

Υπάρχει λύση; Μπορεί αυτό να αλλάξει;

ΝΑΙ.

Πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επιτρέψω στον εαυτό μου να φύγει από την άρνηση.

Δεύτερο βήμα είναι να μου επιτρέψω να αναγνωρίσω τι μου συνέβαινε και τι διατηρούσα ως πεποιθήσεις μέχρι τώρα. Αυτή ακριβώς η αναγνώριση είναι που θα με οδηγήσει στη διάκριση της ευκαιρίας για νέα ζωή.

Τρίτο βήμα συνιστά να αποδεχτώ τα παραπάνω και να ανοιχτώ στην εξερεύνηση για το διαφορετικό που υπάρχει μέσα μου και άρα και εκεί έξω.

Για το διαφορετικό εκείνο σύντροφο που θα μου επιτρέψει να χαίρομαι πραγματικά. Για το διαφορετικό εκείνο σύντροφο με τον οποίο θα μπορούμε να προχωράμε μαζί και να δυναμώνουμε, στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας ο ένας την αλλαγή του εαυτού του και ταυτόχρονα του άλλου, με ύψιστο στόχο την προσωπική εξέλιξη του καθενός αλλά και την κοινή εξέλιξη.

Έχοντας φτάσει στο σημείο αυτό μπορώ να αντιληφθώ ότι όλο αυτό ξεκινάει από την αγάπη στον εαυτό μου. Κομβικό σημείο στη διαδικασία αυτή είναι η αλλαγή των πεποιθήσεων μου για να μπορώ να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Theta Healing® είναι ακριβώς εκείνη η μέθοδος που μου δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στην έμφυτη ικανότητα μου να αλλάζω βήμα-βήμα κάθε πεποίθηση που δε με εξυπηρετεί πια, να θεραπεύω εσωτερικά τραύματα και να τα μετουσιώνω. Είναι αυτή η αλλαγή της κάθε πεποίθησης μου που συντελεί έμπρακτα στην έλξη κατάλληλου, πολύ καλού και αληθινού συντρόφου και σχέσης αλλά και οτιδήποτε άλλου επιθυμώ για τον εαυτό μου!

Όταν αρχίζει το πολύ καλό, το πολύ όμορφο, το πολύ εύκολο να είναι το αληθινό, τότε επιτρέπω στον εαυτό μου να ανοίξει την εσωτερική πόρτα στην αγάπη, την αυταξία, την πληρότητα – το φως με τον κατάλληλο σύντροφο και συντροφική σχέση.

Ακόμη κι όταν είμαι σε μία λειτουργική συντροφική σχέση έχω όφελος να δουλέψω με το Theta Healing®. Είναι ευλογία να είμαι σε μια λειτουργική συντροφική σχέση ζώντας ευτυχισμένα. Μέσα από τις τεχνικές της μεθόδου Theta Healing® μπορώ να διδαχθώ πώς να τη διατηρήσω και να την πάω σε επόμενο επίπεδο ώστε η προσωπική ευτυχία και η κοινή ευτυχία να είναι εφ’ όρου ζωής και η πορεία μου προς αυτές πλέον μονόδρομος, όπως είναι και ο χρόνος της ζωής μου.

Για να αλλάξω το παιχνίδι της ζωής μου χρειάζεται να αλλάξω τους κανόνες που του έχω ορίσει. Και οι κανόνες αυτοί δεν είναι κάτι άλλο παρά οι πεποιθήσεις μου.

Εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικές και εργαλεία του Theta Healing® με ατομικές συνεδρίες ή βιωματικά σεμινάρια του Lives in the making by Maria Liati αποκτώ νέες δεξιότητες και βελτιώνω τις υπάρχουσες.

Η δύναμη της επιλογής είναι η μέγιστη ευλογία που έχω, γιατί μαζί της έρχεται και η ικανότητα να επιλέγω το είδος των νοητικών καταστάσεων που διατηρώ και βιώνω, επομένως και τις εμπειρίες μου. Στο βαθμό που μαθαίνω να ελέγχω τις νοητικές μου καταστάσεις και στάσεις, ελέγχω τη ζωή μου. Δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά συχνά η εξαιρετικά μεγάλη σημασία του «Εγώ επιλέγω». Καλλιεργώ συνειδητή, σκόπιμη επιλογή!

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Holistic Life στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019.

Μπορούμε να σας καλέσουμε δωρεάν

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή | You are not allowed to copy content