Ο κόσμος : ο καθρέφτης μας.

Ο κόσμος : ο καθρέφτης μας.

“Ο κόσμος : ο καθρέφτης μας.”

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με την αντίληψη πως υπάρχουν δυο διακριτοί κόσμοι, ο εξωτερικός και ο εσωτερικός. Έτσι, πολλές φορές μπορεί να αισθανθήκαμε κολλημένοι, εγκλωβισμένοι, απελπισμένοι σκεπτόμενοι πως είναι αδύνατον να αλλάξουμε τον εξωτερικό κόσμο. 

Η αλήθεια είναι όμως πολύ μακριά από αυτό. Ο εξωτερικός κόσμος δεν είναι παρά μία αντανάκλαση του εσωτερικού. Καθετί γύρω μας, κάθε κατάσταση, κάθε άνθρωπος είναι αντανάκλαση μιας δικής μας πλευράς. Εφόσον επιθυμούμε να αλλάξουμε το έξω χρειάζεται να στραφούμε εσωτερικά και να αρχίσουμε να αλλάζουμε το μέσα μας. Κάθε στιγμή διαμορφώνουμε τον κόσμο, την πραγματικότητα μας, ατομικά και συλλογικά.

Σκέψου το για λίγο. Μπορείς να δοκιμάσεις να περιγράψεις τον εξωτερικό σου κόσμο. Σκέψου πώς θα τον χαρακτήριζες. Μπορείς ακόμη και να καταγράψεις τις σκέψεις αυτές. Τώρα, δοκίμασε να περιγράψεις τον εσωτερικό σου κόσμο. Βιώνεις συγκρούσεις; Πόνο; Φόβο; Δυσκολία; Θλίψη; Ή μήπως χαρά; Θετικότητα; Ελπίδα; Σιγουριά; Δύναμη; Αγάπη; Αυταξία; 

Υπάρχει κάποια αντιστοιχία; 

Θα μπορέσεις να διαπιστώσεις με αρκετή ευκολία πως ό,τι βιώνεις εσωτερικά θα βιώνεις και εξωτερικά. 

Η αυτογνωσία, η γνωριμία με τον εαυτό σου και η θεραπεία είναι οι δρόμοι εκείνοι που θα καταστήσουν εφικτό το να εντοπιστεί κάθε αιτία που γεννά τα ζητήματα που αντιμετωπίζεις εξωτερικά. 

Μεγάλη χαρά και ικανοποίηση θα σε γεμίσει, ακόμη, όταν ξεκινήσεις αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεσαι, που βλέπεις τα πράγματα να συνειδητοποιείς πως διαφοροποιείται απόλυτα αντίστοιχα και η εξωτερική πραγματικότητα σου. 

«Κάθε σου σκέψη, συνειδητή και υποσυνείδητη διαμορφώνει και ορίζει αυτό που ζεις.»

Στον εσωτερικό κόσμο βρίσκεται η αιτία. Στον εξωτερικό εντοπίζονται τα αποτελέσματα. Για να αλλάξεις το αποτέλεσμα προϋπόθεση είναι να διορθώσεις και να μεταστρέψεις την αιτία. 

Δεν ελέγχουμε το έξω με κανέναν άλλο τρόπο, παρά ελέγχοντας το μέσα.

 

Τι μπορείς να αλλάξεις σήμερα εσωτερικά;

 

Καλό Σαββατοκύριακο.

Με αγάπη και φως, 

Για το Lives in the making, 

Μαρία Λιάτη

 

 

Μπορούμε να σας καλέσουμε δωρεάν

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή | You are not allowed to copy content