Τι είναι η Ομοιοπαθητική θεραπεία, πώς αντιμετωπίζει τον άνθρωπο και ποιος ο βασικός της στόχος;
Ομοιοπαθητική
Πού στηρίζεται η Ομοιοπαθητική θεραπεία;
Αρχές ολιστικής θεραπείας διατυπώνονται και από αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους όπως ο Πλάτωνας και ο Ιπποκράτης. Η γέννηση της Ομοιοπαθητικής χρονολογείται το 1796 από τον Σαμουήλ Χάνεμαν. Στηρίζεται στην αρχή “similia similibus curentur” ή αλλιώς κατά τον Ιπποκράτη “ὅμοια τοῖς ὁμοίοις εἰσίν ἰάματα”, δηλαδή για κάθε ασθένεια καταλληλότερο θεραπευτικό μέσο είναι εκείνο το οποίο σε υγιές άτομο προκαλεί μια παρόμοια κατάσταση με αυτήν της ασθένειας.
Για ποιες θεραπείες είναι κατάλληλη;
Είναι κατάλληλη για θεραπεία σωματικών ασθενειών, αλλεργιών, αυτοάνοσων, νοητικών και ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών, άγχους, στρες, φόβου, θυμού, ζήλειας, εμμονών, εσωτερικών ανησυχιών, διατροφικών διαταραχών και γενικότερα για όποια κατάσταση διαταράσσει την ανθρώπινη ισορροπία και οδηγεί σε α-σθένεια. Αποδεικνύεται επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Πώς παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν φυτική, ζωική ή ορυκτή προέλευση. Mετά τη συλλογή των πρώτων υλών που συνιστούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα επακολουθεί η επεξεργασία τους. H επεξεργασία αυτή καλείται δυναμοποίηση. H δυναμοποίηση χαρακτηρίζεται από δύο φάσεις: την αραίωση και την κρούση.
Πώς δρουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;
Tο ομοιοπαθητικό φάρμακο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια μπαταρία ενέργειας για τον οργανισμό. H ενέργεια αυτή είναι κατάλληλη, για να χρησιμοποιηθεί από τον αντιδραστικό μηχανισμό του οργανισμού, όπου και όποτε τη χρειαστεί. Tο φάρμακο που έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί μια όμοια εικόνα με την εικόνα του ασθενή, βρίσκεται σε μια ενεργειακή συγγένεια μ’ αυτόν. Tο φάρμακο αυτό μπορεί να συντονιστεί με τη δράση του οργανισμού.
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα βασίζονται στο φαινόμενο του placebo;
Διατυπώθηκε η άποψη ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο δρα μέσω της αυθυποβολής. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι, το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει καμιά απολύτως θεραπευτική δράση, αλλά απλά ο ασθενής πιστεύει ότι θα γίνει καλά και γι’ αυτό θεραπεύεται.
H άποψη αυτή καταρρίπτεται από:
- τη θεραπεία των βρεφών τα οποία δεν έχουν ικανότητα να αυθυποβληθούν και φυσικά παίρνουν το ομοιοπαθητικό φάρμακο χωρίς να ξέρουν ότι λαμβάνουν κάποιο φάρμακο.
- τη θεραπείας ανθρώπων που βρίσκονται σε κώμα ή διανοητική σύγχυση: Oι άνθρωποι αυτοί, λόγω της κατάστασης τους, δε γνωρίζουν ότι παίρνουν φάρμακο και επομένως είναι αδύνατο να αυθυποβληθούν.
- τη θεραπεία των ζώων και των φυτών που αδιαμφισβήτητα στερούνται της ικανότητας για αυθυποβολή.
Πλέον υπάρχουν διαθέσιμες ακόμη και στο διαδίκτυο πολλές εργασίες διάφορων ερευνητών που δίνουν στοιχεία για τη δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου.
Έχουν παρενέργειες;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν παρουσιάζουν καμιά απολύτως παρενέργεια λόγω του μεγάλου βαθμού αραίωσής τους. Αντιθέτως, με την διαδικασία παρασκευής τους έχουν αυξημένη θεραπευτική δράση και δεν δημιουργούν εθισμό στον οργανισμό. Επειδή ακριβώς δεν έχουν καμιά απολύτως παρενέργεια, είναι ιδανικά επίσης για παιδιά και για βρέφη.
Με ποιες άλλες μεθόδους μπορεί να συνδυαστεί η Ομοιοπαθητική;
Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως διαλογισμός, Theta Healing®, yoga κ.ά., για την ταχύτερη επίτευξη υγείας και ευεξίας του ατόμου.
Ποιες ηλικίες μπορούν να την ακολουθήσουν;
Είναι κατάλληλη και ασφαλής για άτομα κάθε ηλικίας, από βρέφη μέχρι και άτομα μεγάλης ηλικίας.
Πώς εφαρμόζεται στο σύγχρονο κόσμο;
Η Ομοιοπαθητική εφαρμόζεται με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο και η διάδοση της συνεχώς εξαπλώνεται.